НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

КОГА ДА ЗАПОЧНА С ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ?

Кога започваш с профилактичните прегледи на гинеколог?
Никога не е рано, може да бъде късно. За препоръчване е около 30 годишна възраст да се започнат задължително прегледите на млечни жлези с ехография. След 45-50 години с мамография на 2 години.

ЕХОГРАФИЯ ИЛИ МАМОГРАФИЯ?

Това се определя от лекаря, който извършва прегледа. Той също ще препоръча и следващия преглед какъв да бъде.
Но , все пак има основни правила, които се спазват.

До 35 годишна възраст – ехография, само при много сериозни показания се препоръчва мамографията.
Причина за това е, че в млада възраст и при нераждали жени, млечните жлези са все още много плътни, съдържат много паренхим, който “пречи” на мамографията да се видят туморни формации. В тази възраст основно се срещат доброкачествените заболявания като фиброаденоми, които трудно се откриват мамографски, могат да се объркат с кисти и излишно да се прибегне до оперативна интервенция.
Ехографията се препоръчва и при по-често проследяване на млечната жлеза, когато не се препоръчва често облъчване с мамография.

При жени с възпалена и зачервена гърда също се прави ехография – уточнява се дали става въпрос за възпалена киста или не, лекува се с антибиотик и едва тогава се прибягва до мамография.

МАМОГРАФИЯ СЕ ПРЕДПОЧИТА ПРИ?

 • жени над 40 години
 • жени ,които приемат хормони
 • с фамилна обремененост
 • кръвениста секреция от мамилата.

Колко често?
Tова се определя при всеки преглед,кога да бъде следващия и с каква методика.
Най-общо – всяка година ехография, мамогряфия на две години. Понякога се налагат по-често мамографии, при рискова група жени и когато се проследява находка от мамограмата (дали расте и дали се променя).

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ?

Ако имате “бучка”, кръвениста секреция или зачервяване с подуване – НЕЗАБАВНО.
Ако прегледа е профилактичен – след месечен цикъл до 10–ия ден.

МАЙКА МИ ИМА РАК НА ГЪРДАТА. ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРЕГЛЕЖДАМ И КОГА ДА ЗАПОЧНА?

Фамилната обремененост – майка или сестра с рак на гърдата е сериозен довод да започнете незабавно вашите профилактични прегледи на млечните жлези.

Препоръчва се да започнете прегледите 10 години по-рано от възрастта на която се е появил рака при майка Ви. Например ако тя го е открила на 64 години, на 54 вие вече сте в рискова възраст.

ИИМАМ КРЪВЕНИСТА СЕКРЕЦИЯ ОТ ЗЪРНОТО. КАКЪВ ПРЕГЛЕД ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВЯ?

Задължително започвате с мамография. Това е ранен белег за т.н интрадуктален карцином на млечната жлеза (не е задължително да има рак винаги когато има такава секреция).

Ако от мамографията не се види туморно ядро, се прави ехография и дуктография (вкарва се контрастна материя през каналчетата на мамилата и се прави рентгенова снимка на мамографа. По този начин се виждат каналчетата и се откриват дефекти в тях).

ВСЯКА “БУЧКА” В ГЪРДАТА ЛИ Е ПРИТЕСНИТЕЛНА ЗА РАК?

НЕ, може да бъде доброкачествена киста или фиброаденом.
Може да бъде хормонален проблем, с отминаване на месечния цикъл, бучката може да изчезне.

ВИНАГИ РАКА ЛИ Е ПОД ФОРМАТА НА “БУЧКА”?

НЕ, може да бъде само уплътнение, хлътване на кожата и зърното.
Не е задължително да боли, понякога се открива бучка в подмишницата (лимфен възел с метастаза) без да се опипва нещо в гъдата.
Ето защо, трябва да се правят прегледи редовно на гърдите и на аксилите (подмишниците).

ГЪРДАТА МИ Е ЗАЧЕРВЕНА И МЕ БОЛИ, КАКВО ДА НАПРАВЯ?

Задължително първо се пие антибиотик и се прави ехография.
След 5 дни се прави мамография за изключване на карциноматозен мастит. Това състояние е задължително свързано с консултация с хирург.

Никога не съм си правила прегледи на гърдите. Нямам оплаквания. На 46 години съм, а дъщеря ми е на 22 и е нераждала. Какъв преглед да предприемем?
За Вас задължително мамография, а за Вашата дъщеря – ехография.

ПРАВИХА НИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА РАБОТА С ЕХОГРАФИЯ. ТОВА ДОСТАТЪЧНО НАДЕЖДЕН МЕТОД ЛИ Е? ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ПРАВЯ МАМОГРАФИЯ?

Ехографията е подходяща за скрининг само при нераждали жени, и жени до 35години.
Единственият в света сертифициран метод за ранна диагностика на рака на гърдата при жени над 40 г е мамографията. Там може да се открият тумори до 5-6мм.

МОЯ ПРИЯТЕЛКА РЕДОВНО ХОДЕШЕ НА ПРЕГЛЕДИ С ОПИПВАНЕ И ВСЕ И КАЗВАХА, ЧЕ ИМА МАСТОПАТИЯ. ПОСЛЕ ИЗВЕДНЪЖ СЕ ОКАЗА, ЧЕ ИМА РАК. КАК СТАВА ТОВА?

Мастопатията е състояние  на млечните жлези, при което се опипват множество “бучки”. Трудно е да се разграничат доброкачествените от злокачествени бучки само с опипване, особено ако гърдите са по-големи.
Ето, защо всички жени с по-големи гърди са рискова група, както и тези с мастопатия. Затова те трябва редовно да се преглеждат от онкохирург с палпация (опипване) и да редуват ехо с мамографията.

ХОДИХ НА ЕХОГРАФИЯ И МИ КАЗАХА, ЧЕ ИМАМ КИСТИ – ПОСЛЕ НА КОНТРОЛНИЯ ПРЕГЛЕД СЕ ОКАЗА, ЧЕ СЕ ИЗЧЕЗНАЛИ. ТОВА ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Да възможно е. Кистите са едни от малкото образования в мл.жлеза ,които  могат   да  “изчезват”. Същото се отнася и за т.н “хормонални топчета”, които се появяват преди месечен цикъл. Ето защо трябва да се правят контролни прегледи след 6 месеца и след месечен цикъл зада се установи тези топчета дали са фиброаденоми или не.

ИМАМ ФИБРОАДЕНОМ. НА 46 ГОДИНИ СЪМ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Задължително трябва да се оперирате. Фиброаденома не е характерен за тази възраст. Хистологичния резултат след оперативното отстраняване ще покаже на 100 % дали е фиброадеоном или друго.

Споделете с Ваши приятели:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • del.icio.us
 • Digg
 • LinkedIn
 • LinkArena
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Live
 • MSN Reporter
 • Print
 • email